fbpx

Första sidan ┃Mariko-bloggen

mariko-logo-trans-white-plain

Utmaningar med att leva med ADHD och hur jag hanterar dem

Hej alla!

Idag tänkte jag dela med mig av mina erfarenheter kring utmaningarna med att leva med ADHD. Som ni kanske redan vet så har jag diagnosen och det kan vara svårt ibland, men jag har också lärt mig att hantera det på olika sätt. Så här kommer min historia om utmaningarna jag har stött på och hur jag hanterar dem.

Det första jag märkte när jag fick diagnosen var att jag hade svårt att fokusera och koncentrera mig. Jag kan själv känna mig distraherad väldigt lätt och det kan vara svårt att hålla koncentrationen på uppgifter som kräver längre tid eller mer ansträngning. Jag har testat olika metoder för att förbättra min fokus och koncentration, som till exempel mindfulness och andra avkopplingsmetoder. Dessa har hjälpt mig att hålla fokus och koncentration längre och det har gjort det lättare att hantera svåra uppgifter.

En annan utmaning jag har stött på är att det kan vara svårt att organisera och planera min vardag. Jag kan ibland ha svårt att komma ihåg vad jag ska göra och när, och det kan leda till att jag glömmer bort viktiga saker eller att jag inte hinner med allt jag planerat. För att hantera detta har jag börjat använda verktyg för organisation och planering, såsom en dagbok, en kalender eller en app för att hålla koll på vad jag ska göra och när. Jag har också börjat använda påminnelser och påminnelser för att inte glömma bort viktiga saker.

Impulsivitet och svårigheter med att vänta är också något jag har stött på. Jag kan ibland känna mig tvungen att göra saker utan att tänka igenom konsekvenserna, eller jag kan ha svårt att vänta på att få det jag vill ha. För att hantera detta har jag börjat träna på mindfulness och andra avkopplingsmetoder. Dessa har hjälpt mig att hålla tillbaka min impulsivitet och att tänka igenom mina handlingar innan jag gör dem.

Överaktivitet och svårigheter med att sitta still är också något jag har stött på. Överaktivitet är ofta ett tecken på ADHD och det kan vara svårt att sitta still och koncentrera sig. För att hantera detta har jag hittat en aktivitet eller ett intresse som hjälper mig att koppla av och få utlopp för min överaktivitet. Jag har börjat träna regelbundet, det hjälper mig att få ut min energi och samtidigt hålla mig fokuserad.

Relationer och social interaktion är också något jag har stött på. Jag kan ibland ha svårt att förstå sociala koder och signaler, och det kan göra det svårt att lära känna nya människor eller att hålla kontakten med befintliga vänner. För att hantera detta har jag börjat lära mig mer om sociala koder och signaler och försöker att hålla kontakten medmina vänner och familj på ett regelbundet basis. Jag försöker också att vara öppen och ärlig om min diagnos med dem jag är nära, så att de kan förstå mig bättre och hjälpa mig att hantera eventuella utmaningar i relationen.

Så, där har ni min historia om utmaningarna jag har stött på och hur jag hanterar dem. Som ni kan se, är det många olika saker som kan göra livet svårt när man har ADHD, men det finns också många olika strategier och metoder som kan hjälpa till att hantera dessa utmaningar. Det viktigaste är att hitta vad som fungerar bäst för en själv och att inte ge upp hoppet.

Det är också viktigt att poängtera att en person med ADHD kan ha olika utmaningar och det viktigaste är att hitta den metod som fungerar för just dig. Så om ni känner er relaterade till vad jag har skrivit, tveka inte att söka hjälp och kontakta professionella. Och om ni har några frågor eller funderingar, så är jag här för att svara.

Ha det bra! / Mariko

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
WhatsApp
Telegram
Tumblr
Pinterest
Email
Kontakta Mariko
sv_SE