fbpx

Första sidan ┃Mariko-bloggen

mariko-logo-trans-white-plain

Som en person som lever med autism och ADHD vet jag hur svårt det kan vara att hålla reda på allt som livet kastar på oss

Mariko digital assistent

Som en person som lever med autism och ADHD vet jag hur svårt det kan vara att hålla reda på allt som livet kastar på oss. Jag letar alltid efter sätt att göra livet enklare, och blev försiktigt glad när jag fick info om Mariko-projektet via föreningens nyhetsbrev.

Att hålla koll på alla viktiga uppgifter och skyldigheter kan för mig lätt bli överväldigande. När jag var yngre hade jag väldigt svårt att hålla ordning och veta vad och när jag skulle göra vad. Jag kände mig ofta dum och vågade inte riktigt be om hjälp. Det kändes hopplöst och deppigt.

Jag har nog testat de flesta appar som finns och många är riktigt bra men saknar alltid något. Troligen för att de faktiskt inte är byggda för och av personer med NPF…

När jag fick möjlighet att hjälpa gänget som utvecklar Mariko, och att det uppskattades att jag va en riktig ”pain in the ass”😉 kände jag en strimma av hopp för första gången på länge. Jag testar nu både design och funktioner. Det känns väldigt kul även om det är en lång väg till att det blir perfekt🙂 Jag har iaf möjlighet att påverka utvecklingen.

När jag först började testa Mariko blev jag ganska trött av att se hur många aktiviteter och uppgifter jag hade att göra varje dag. Ärligt så blev jag rätt stressad att se den långa listan som vi skrev ner i Mariko. När vi sedan började organisera aktiviteterna i olika områden som kunde öppnas och stängas som dörrar började det bli riktigt bra och tydligt. Efter att ha delat in dagen i olika områden  tidssatte vi allt, och i sista steget prioriterade vi det som var absolut viktigast att göra först. Så himla bra att kunna visa bara priosakerna när det behövs. Det gör det mycket lättare för mig att se vad som måste göras och när det måste göras.

För att sammanfatta

För mig är Marikos huvudmål är att hjälpa mig att prioritera vad som är viktigt. Det gör den genom att organisera, planera och prioritera uppgifter och åtaganden. Mariko kategoriserar till exempel mina uppgifter i olika områden eller sammanhang som de kallar det, till exempel “studier”, “arbete”, “familj”, ”ekonomi” osv. På så sätt kan jag enkelt hitta olika aktiviteter och uppgifter. Det gör det enklare att fokusera.

Dessutom hjälper Mariko mig också att planera min dag. Den ger mig ett dagligt schema som jag kan använda för att se till att jag håller mig på rätt spår. Detta är särskilt användbart när jag har flera olika aktiviteter som måste göras en speciell tid under dagen. Det hjälper mig också att hålla mig fokuserad och hålla mig till mina uppgifter, eftersom jag lätt kan gå tillbaka till mitt schema och se till att jag gör det jag behöver göra. En riktigt cool sak är att jag kan ange hur mycket energi olika uppgifter ger eller tar och att jag ser en sammanställning av enskilda aktiviteter, områden och hela dagen.

Jag har också fått prova mentors-chatten. Där kan jag få personligt stöd, ställa frågor och få tips när det skiter sig under dagen. Väldigt smidigt.  Detta är särskilt användbart när jag känner mig överväldigad eller fastnar i en viss uppgift. Mentorn kan ge mig vägledning och råd för att hjälpa mig att hålla mig på rätt spår och se till att jag har koll på mina uppgifter.

På det hela taget tror jag Mariko kommer bli riktigt användbar. Att kunna få hjälp av en mentor personligen att komma igång är ovärderlig. Att alltid veta vad, vem, när och var olika aktiviteter behöver göras är så skönt.

Fakta om Mariko (skrivet av oss i teamet)

Mariko är en digital assistent som är baserad på den senaste forskningen inom neuropsykologi samt på personliga erfarenheter av att leva med autism och ADHD. Den kombinerar innovativ teknik med personligt stöd från en mentor via chatt. Mariko är tillgänglig via mobil och  surfplatta som en app eller via en webbläsare.

En av de sakerna som gör Mariko unik är teamet djupa förståelse av att leva med NPF och förmågan att använda innovativ teknik på ett banbrytande sätt. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
WhatsApp
Telegram
Tumblr
Pinterest
Email
Kontakta Mariko
sv_SE