fbpx

Första sidan ┃Mariko-bloggen

mariko-logo-trans-white-plain

Mariko, arbetssätt och utvecklingen inom Ai

Mariko Ai

Hej på er!

Detta blogginlägg skriver jag på begäran från er. Jag heter Markus Blomqvist och är initiativtagare och ansvarig för utvecklingen av Mariko.

Många av er är nyfikna på hur vi jobbar, och hur vi kommer att integrera Ai i Mariko.

Många av er har också erbjudit sin hjälp med att utveckla Mariko och sökt arbete hos oss. Det är helt underbart och jag önskar att vi kunde anställa er alla :).

Mariko är dock ett treårigt utvecklingsprojekt som finansieras av Allmänna Arvsfonden. Projektet startade 2021 och drivs av Autism & Aspergerföreningen i Stockholms län och
föreningen Civic Innovation. Detta innebär att vi har en fast budget som tyvärr inte tillåter oss att anställa fler i teamet. Många av er har ändå valt att hjälpa till på olika sätt på ideell basis. Ni är bäst, utan er skulle inte Mariko finnas.

Jag har världen bästa jobb!

Som ansvarig för utvecklingen av Mariko är vår tid väldigt spännande! Artificiell intelligens (Ai) blir mer och mer tillgängligt, kunskap och mognad bland människor ökar. Många skulle nog säga att jag är helt insnöad när det kommer till Ai. Det stämmer 😂 Ains (kul stavning) intåg har förändrat världen… Alla har bara inte insett det än.

Så… vad är mitt fokus just nu i utvecklingen av Mariko?

   1. Slutföra Mariko beta och få ut den till alla er för test och feedback.
   2. Undersöka hur vi ska använda Ai i Mariko för att förenkla livet för er som användare.
   3. Hålla mig frisk… har varit väldigt mycket sjuk senaste året.

  Så, i detta inlägg tänkte jag skriva lite om hur vi jobbar och vad våra planer kring Ai är.

  Hur jobbar Mariko-temet? 

  Vi har en ganska strikt struktur som vi följer. Design och utvecklingsprocessen bygger på “Civic Innovation sprint” och är inspirerad av bland annat design thinking, agil utveckling, scrum, GTD, design sprint, lightning decission jam (LDJ), Solution-Focused Brief Therapy (SFBT), Collaborative & Proactive Solutions (CPS), Non Violent Communication (NVC) och mer psykologi än det finns ord för. (så har ni lite referenser att läsa mer om)

  Några av alla de organisationer som hjälper oss, utbildat oss och inspirerat oss till att skapa “Civic Innovation sprint” är IDEO, Strategyzer, Aj&Smart, Google, Apple, Post & Telestyrelsen, People and Technology AB mfl.

  Design- och utvecklingsprocessen börjar med att:

  1. Identifiera problem, utmaningar eller möjligheter genom att observera och lyssna djupt.

  2. Förstå de problem, utmaningar eller möjligheter som identifierats genom att gräva på djupet och ställa 1000 frågor. Vi sätter oss in i och klargör känslor, behov och önskemål. Vi använder oss av verktyg som tex Empatikarta, kundintervjuer, ett beginners mind. (en personlig favvo i ämnet är: Zen Mind, Beginner’s)

  3. Definiera och prioritera problem/utmaningar att gå vidare med. Skriva och verifiera en tydlig problembeskrivning.

  4. Idégenerering och lösningsförslag. I denna fas är fokus mängd före kvalitet. Vi vill ta fram så många olika typer av idéer och lösningar som möjligt. Inget rätt/fel. Vi dricker ofta alldeles för mycket kaffe i denna fas 😎.

  5. Design, test och validerar av prototyper på olika nivåer.

  6. Teknisk utveckling, test och iteration.

  7. Test och iteration fortsätter till Mariko får jobbet gjort 😇
  8. Så hur ser den framtida användning av AI ut for Mariko?

   

  Frågan vi ställer oss är:

  Hur skulle Ai kunna hjälpa våra användare att hantera livets utmaningar och bli mer självständiga?

  Med de ständigt ökande kraven på vår uppmärksamhet och tid blir det alltmer utmanande att hålla fokus och få saker gjorda. 

  Skulle en Ai kunna hjälpa oss att hantera livets utmaningar bättre och mer effektivt?

  Skulle en Ai kunna hjälpa oss att organisera, planera och prioritera saker som är viktiga för oss? 

  Skulle en Ai kunna hjälpa oss att minska stress och ångest? Skulle en Ai kunna hjälpa oss att bli mer självständiga?

  Dessa är frågor vi lever med, utforskar lösningar på och ser som självklara för Mariko. Frågan kanske inte är om… utan vad, varför och hur de ska funka för vem.

  Empty heading

  Här är några sätt som Ai skulle kunna användas i Mariko.

  Smart prioritering: En av de största utmaningarna våra användare har berättat om är att bestämma vilka aktiviteter som ska göras först. AI kan hjälpa genom att analysera vikten, ansträngning, och tiden för varje uppgift och ge förslag på hur de skulle kunna prioriteras. Till exempel kan Mariko titta på ditt dagsschema och se att du har ett viktigt möte om två timmar, och prioritera uppgifter som behöver slutföras före det mötet.

  Personliga rekommendationer: Ett annat sätt AI skulle kunna hjälpa till är genom att ge personliga rekommendationer. Till exempel, om du har många möten inbokade, kan AIn boka om några av dessa på dagar då du har mer tid eller energi. Hur? Aim lär sig vad som funkar för just dig, tex vilka dagar som är bäst lämpade för en viss typ av möten som kräver mycket energi.

  Naturlig språkbehandling och språkförståelse: AI skulle kunna vara ett stöd i det dagliga rutinerna enklare och intuitiv genom att använda naturlig språkbehandling och förståelse (NLP/NLU). Istället för att behöva navigera genom klickande och pekande kan du helt enkelt prata eller skriva dina önskemål med “vanligt språk”, och AI kommer att förstå och agera på dem. Prata med Mariko helt enkelt. 

  Prediktiv analys: AI kan också använda prediktiv analys för att hjälpa dig att förutse och planera för framtida aktiviteter. Till exempel, om du har ett skolprojekt med en bestämd deadline, kan AI analysera tidigare arbete, och framgångsmönster och föreslå när du behöver börja arbeta samt dela upp skolprojektet i mindre steg.

  Intelligent automatisering: Slutligen kan AI hjälpa till att automatisera repetitiva och tidskrävande aktiviteter. Till exempel, om du får många e-postmeddelanden som kräver liknande svar, kan AI föreslå och till och med skriva svar åt dig. På samma sätt kan AI automatiskt boka in möten baserat på din tillgänglighet och önskemål.

  Sammanfattning:

  Framtiden är ljus för Mariko och hur Ai kommer att att kunna integreras för att göra livet enklare för dig.

  Genom att erbjuda smart prioritering, personliga rekommendationer, naturlig språkbehandling och förståelse, prediktiv analys och intelligent automatisering kan AI hjälpa oss att hantera våra liv på ett bättre sätt. Som en ansvarig för Marikos utveckling är det mitt jobb att skapa en tjänst som du både kan och vill använda. Det är också mitt ansvar att utveckla en produkt som är i innovativ och ibland lite utanför boxen 😉

  Vi hörs / Markus 

   PS.

  Har du något som berör Mariko som du skulle vilja dela med dig av genom bloggen. Hör av dig!

  Facebook
  Twitter
  LinkedIn
  Reddit
  WhatsApp
  Telegram
  Tumblr
  Pinterest
  Email
  Kontakta Mariko
  sv_SE